Idag finns det mängder av verktyg för att göra en hemsida själv. Vissa är helt gratis att använda men du får göra jobbet själv. Har du lätt för att lära dig nya saker och ha känsla för färg och form kan det vara ett alternativ.

Vissa erbjuder hemsidan gratis, men då inkluderar den ofta tjänstens egen branding, medan andra system är helt gratis men kräver lite mer kunskap (som exempelvis wordpress). Ett problem med många av dem är att de inte är gratis om du vill använda dig av ett eget domännamn. Domännamn i sig är inte så dyrt en .se domän kostar runt 100 kr om året eller något mer.

WordPress

Ett hemsidesediteringsprogram så kallad CMS som används för att göra hemsidor. WordPress är gratis att använda. Många webbhotell tillhandahåller idag vad de kallar för ett-klick installation där du med ett klick installerar wordpress på din webbplats. Därefter kan du börja redigera din wordpress sida.

N.nu

Jag tror n.nu fortfarande är gratis men kolla för säkerhets skull. Du kan använda färdiga mallar eller skapa dina egna för att bygga din nya sajt. UPPDATERAD 2016-07-09: N.nu erbjuder bara en gratis månad (Sedan behöver du bli månadskund för att använda tjänsten) Här är en exempelsida som vi skapa helt gratis. Om jag förstått det hela rätt så kan man nyttja publiceringssystemet i en månad men därefter så behöver man betala för att kunna redigera sidan. Se vår exempelsida här >>. Med deras färdiga mallar är det smidigt att komma igång, dock är det ganska begränsat just med mallarna eftersom de så att säga utgör grundlayouten, vill du ha en annan får du skapa en egen mall eller på annat vis ordna en.

Weebly

Ytterligare ett hemsidesverktyg där du kan göra din egna hemsida gratis. De har olika temamallar och använder ett gränssnitt med dra och släpp funktioner för att bygga din layout. Vill du ta bort brandingen och köra på egen domän behöver du en månadsprenumeration. Här kan du se prissättningen.

SimpleSite

Skapar en hemsida via en färdig mall på SimpleSite. Erbjuder en betalversion för den som vill koppla sin egen domän till webbplatsen och för den som vill ta bort annonser från sidan. Allt som oftast vill man ju just det. HA en egen domän och inte visa andra annonser. Prenumerationstjänster och priser här.

Miss Site

Miss Site kan du bygga en hemsida helt gratis, den kopplas du till en subdomän som du inte bestämmer namnet över. Hemsidan i gratisversionen kan bara innehålla 1 sida. Du måste alltså lägga all information på en sidan, vill du ha flera undersidor får du betala. Det kan finns fler begränsningar som jag itne tagit upp här. Kolla alltid på respektive sajt vad som gäller. Här kan du se vår lilla sida på Miss Site som vi alltså skapade helt gratis.

Andra aktörer

Det finns flera aktörer som erbjuder gratis hemsida. Det ligger en affärsmodell i botten som syftar till att få användarna att bli betalande kunder för att får verksamheten att gå runt. Då erbjuder man vanligtvis en gratis tjänst där man exempelvis inte kan ha sin egen domän eller där det visa annonser på sidan. Därmed inte sagt att tjänsterna behöver vara dåliga för det, men som så ofta när något är gratis så finns det en hake med det för de flesta som vill ha en lite mer proffsig hemsida. Gör en sökning på Google på Gratis Hemsida så får du upp fler aktörer som du kan titta igenom.

När du har din hemsida klara kan du lägga in den i kataloger på nätet för större synlighet tex: Kvalitetskatalogen.se