Det smidigaste sättet för att uppdatera hemsidan själv utan större datorkunskaper är att använda ett publiceringsverktyg. För att kunna göra krävs det att du byggt din sida från början med publiceringsverktyget.

Ett sådant publiceringsverktyg är WordPress, det kanske mest använda produkten för att publicera och uppdatera hemsidor. WordPress var från början verktyg för bloggar men fungerar idag lika bra till vanliga hemsidor.

Hur fungerar publiceringsverktyg?

Det fungerar så att du har en länk som du loggar in via ex: www.dinhemsida.se/admin – via länken loggar du in och sedan kan du uppdatera enskilda sidor, lägga till bilder eller vad du nu vill göra. Sedan finns det en publicera knapp som innebär att det innehåll du ändrat uppdateras och går live, det syns på din hemsida helt enkelt.

Men om jag inte har sidan kopplad till ett publiceringsverktyg?

Har du inte byggt din hemsida med ett editeringsvertyg som wordpress utan kanske gjort hemsidan i Dreamweaver eller om någon har knacket den åt dig i Notepad++, så behöver du ändra direkt i filerna som ligger på ditt webbhotell. Det innebär att du ändrar direkt i källkoden på sidan.

Det du behöver göra då är att ladda ner filerna från ditt webbhotell. Det görs enklast med en FTP-klient, en bra klient som rekommenderas är File Zilla. Du behöver då användaruppgifter och lösenord, har du inte dem kan du fråga ditt webbhotell efter dem. Sedan skriver du in uppgifterna i din FTP-klient och därefter kommer du att kunna ladda ner filerna som utgör din hemsida.

Sedan återstår och öppna filerna i till exempel Notepad, Notepad++, dreamveawer eller något annat program där du kan hantera filerna. Leta upp den texten du vill ändra och skriv dit den nya.

Men se upp, ändrar du i koden som ligger till grund för hemsidan så kommer hemsidan funktioner att påverkas och i värsta falla kommer hemsida inte alls att visas. Det är därför inte att rekommendera om du inte helst säkert vet vad du gör.

Gör du det ändå så spara en kopia av filen som du redigerar. Då kan du om något gått fel ladda upp den gamla filen igen och på så sätt återställa sidan.

Men jag vet inte på vilket webbhotell min hemsida ligger?

Vet du inte vilket webbhotell din sida ligger på kan du skriva in din domän här: http://www.whoishostingthis.com/.

Du kan också se om du kan hitta det genom att söka igenom din mejl, om den mejlen användes för att registrera hemsidan. Sök exempelvis på ditt ”domännamn” eller ”webbhotell” och se om du får någon träff.

Flytta din hemsida

Har du en hemsida med relativt lite innehåll tar det inte speciellt lång tid att flytta över allt material till en ny webbsida med publiceringsverktyg, då kan du också i framtiden uppdatera hemsidan själv. Faktum är att du kan göra den flytten själv med wordpress om du har tiden och viljan att lära dig lite nya saker som hur man sätter upp en wordpress sida. Det är inte speciellt komplicerat om du har lite grundläggande datorvana. Här kan du ladda ner wordpress.

Flera webbhotell har dessutom något som kallas ett-klick installation som gör att wordpress installeras automatiskt. Då kan du sedan gå direkt till inloggning för att skapa och redigera sidor. Här finns en liten guide över hur du loggar in på wordpress samt hur du skapar en nya sida.