Finns det gratis domäner? Båda ja och nej. Oss veterligen finns det ingenstans där du kan få en toppdomän helt gratis för alltid. Men då och då kommer det erbjudanden om registrering under det första året för så lite som en krona. Och kör du med toppdomänen .tk så får du domänen gratis under de första 12 månaderna.

.se domäner

Det händer att det kommer erbjudanden om att du kan registrera en .se domän för 1 krona eller 9 kronor eller liknande under första året. Kampanjer av det här slaget vill få in kunder med en förhoppnings om att kunden ska förnya domänen till fullpris innan domänen löper ut 12 månader senare.

I nuläget erbjuder missdomain en .se domän för endast 10 kronor (plus moms) första året. Hurvida det gäller i framtiden vet vi inte men kolla här.

Gratis domän första året med .tk domäner

.tk erbjuder gratis domän under första året (12 månader). Innan året går ut väljer du om du vill förnya det eller inte. Förnyar du inte domänen så förfaller helt enkelt domänen. Det finns så vitt vi kan se inga hakar utan affärsidén här verkar vara att få kunder att registrera en .tk domän gratis under ett år för att få en kundbas, chansen är sedan ganska stor att en hel del vill behålla domänen och betalar för den följande år.

Subdomän helt gratis

Websajten n.nu erbjuder subdomäner helt gratis. Inget du vill satsa på om du driver ett företag men kanske något att ha om man vill göra en bröllopssida eller en festinbjudan på nätet eller liknande. Domänen blir då exempelvis:

minfinasubdomän.n.nu

Till skillnad från en toppdomän som till exempel kan se ut så här:

minfinadomän.se

Även den här sajten erbjuder gratis subdomäner när du skapar en hemsida där. Dock kan du inte välja din subdomän själv utan det är egentligen mer ett verktyg för att skapa en enklare hemsida på 1 st sida helt gratis. Här har vi gjort en exempelsida som visar just det.

Sök efter en domän

Du kan kolla om en domän är ledig genom att söka efter den. Klicka dig exempelvis vidare till Loopias hemsida och skriv in den domänen som du vill ha i sökfältet så får du se om den är ledig eller upptagen. Är den ledig är det bara att införskaffa domänen genom att registrera den (till en årskostnad), sedan har du skaffat dig din allra första egna domän, om du inte hade någon sedan tidigare förstås.

Vill du läsa mer om domännamn och få tips på vad du ska tänka på när du registrerar ett domännamn? Här bjuder vi på fyra värdefulla tips och skriver lite smått och gott om domännamn som är värt att veta.

Vill du veta vilka internet domäner som är topdomäner i respektive land så har wikipedia en bra lista över toppdomäner.

Koppla domänen till ett webbhotell

Har du en domännamn och vill ha hjälp med att koppla det till ett webbhotell eller bygga en hemsida, kontakt oss, vi har billiga priser för småföretagare som vill ha en väldesignad hemsida.