Sedan den 21 april kommer mobilanpassade hemsidor få ännu större fördel vid sökningar på Google som görs via en mobil. När vi Googlar via mobilen så ska sökresultaten i högre grad än vad det gör idag prioritera att visa högkvalitativa och relevanta resultat från mobilanpassade sidor.

Mobilanpassade sidor som primeras är enligt Google sidor där:

Texten är läsbar utan att klicka, zooma och där klickbara object har gått om utrymme. Sidorna ska också undvika att visa upp objekt som inte kan spelas upp i mobilen (ex flashfiler) enligt officiella nyheter från Google.

Endast mobilsökningar påverkas

Den här nya uppdatering skulle enligt Google ta upp till en vecka innan den slog igenom fullt ut. Uppdatering av Google algoritm påverkar inte sökningar från datorn. Det gäller individuella sidor på en sajt, vilket innebär att de sidor som är mobilvänliga primeras vid mobilsökningar. Men oftast brukar en sajt antingen hela sajten vara mobilanpassad, annars inte. I de fallen är det utan betydelse.
Här kan du skriva in din url och se hur mobilvänlig din sida är.

Google skriver att om din hemsida inte är mobilanpassad så kan du nu se signifikant minskning av trafiken som kommer via mobila sökningar och har du en stor webb som du mobilanpassar så kan du be Google att indexera den igen, följ instruktionerna via länken. De indexeras ändå men länkar är för dig som vill påskynda processen.

Jag titta lite snabbt på två exempel på sökresultaten. Där är det så att sidor som inte är mobilanpassade fortfarande ligger kvar på sina positioner. Med det sagt så har jag bara kollat två webbsökningar/webbsidor, men det visa ändå att starka icke-mobilvänliga sidor inte nödvändigtvis (ännu) behöver tappa i serpen för sökningar som görs via mobiltelefonen.

Fortfarande är det så att det är 200+ faktorer som avgör din ranking där en mobilvänlig webb är en faktor (vid mobilsökningar). Den ge nu alltså mer tyngd och betydelse, och lär väl inte minska i framtiden.

Men kanske dröjer det lite till innan ännu mer fördel ges av Google till mobilvänliga sajter.

Hur har det sett ut för sajter som du känner till? Har du sett tapp i rankingen för icke-mobilvänliga sidor och vice versa har du sett att placeringar har tagits av mobilvänliga hemsidor på bekostnad av icke-mobilanpassade sajter (vid mobilsökningar)?