Vill du ranka bra på Google så lär dig att använda rubrikerna H1, H2, H3, H4, H5 och H6 på rätt sätt. Rubrikerna används för att skapa en överblick för läsaren över ditt innehåll på sidan. Rubriker utgör också en rankingfaktor för Google när de rankar webbsidor i sökresultatet – med eller utan taggarna. Google använder rubrikerna för att förstå innehållet på sidan bättre. Det ger ingen magiska effekter på rankingen att använda rubriktaggarna men alla småsaker som du kan göra för att bättre optimera din sida hjälper dig att ranka bättre.

Kanske jobbar du som webbredaktör idag och vill lära dig mer om hur sökmotoroptimering fungerar? Då har du nytta av det här inlägget om att skriva rubriker för bättre SEO.

H1 är viktigast, därefter H2, H3 osv

Det finns sex rubriktaggar att använda för att beskriva sidrubriker på en webbplats. Det börjar med den viktigaste <h1> taggen och slutar med den minst viktiga <h6> taggen. Ta för vana att använda de här taggarna när du skriver dina rubriker då Google väger in dem när de väljer vilka webbsidor de ska ranka högst.

Det vanliga brukar vara att man har en <h1> tagg per sida (och att webbsidor byggda i html5 har flera, där varje sektion har en h1-tagg). Det är okej att ha flera h1 taggar även på sajter som inte är byggda i html5, till exempel på undersidor som har väldigt mycket innehåll. Har du fler h1-taggar på sidan kommer det troligtvis inte ha någon extra effekt alls på rankingresultatet och missbrukar du det genom att spamma ner dem med nyckelord kan det istället drabba din sida negativt.

De flesta gångerna klarar du dig dock alldeles utmärkt med att bara ha en h1 tagg per sida – vilket är din huvudrubrik för den aktuella sidan. Se till att den korrekt beskriver innehållet på din sida. Sedan kommer underrubriker (h2) och om du har mycket innehåll underrubriker till underrubriken (ex H3). Jag brukar själv bara använda en H1-tagg per sida, och rekommenderar dig att göra detsamma och sedan använda underrubriker.

H1 rubriken bör matcha sidtiteln

Din h1-tagg bör matcha din undersidas sidtitel. Annars ökar chansen att användaren som klickat in på din sida snabbt lämnar den och går in på ett annat sökresultat – något som om det förekommer frekvent för din landningssida är negativt för rankingen. Din h1-tagg behöver inte matcha sidtiteln exakt men bör vara relativt lika, eller i alla fall så pass lika att inte användaren tror att innehållet är något annat än sidtitel antyder.

Skriv unika rubriker

I motsats till det här ska du på varje undersida ha en helt unik huvudrubrik. Undvik att ha flera sidor med samma underrubrik.

När du tänker på rubriktaggar kan du tänka dig hur du skriver exempelvis en artikel i ett word-dokument. Med en huvudrubrik och sedan nödvändiga underrubriker till artikeln. Ju längre stycken och ju mer ingående du täcker ett ämne desto fler rubriktaggar har du nytta av. Du kan använda h2-h6 taggar flera gånger på sida. Dock kommer du sällan använda h4-h6 eftersom det helt enkelt inte behövs så många nivåer ner i rubriksättningen på en sida. Till exempel kan jag aldrig komma på att jag använt mig av h5 eller h6 taggar.

Nyckelord i rubrikerna

Du kan använd nyckelord som du vill ranka på i rubrikerna. Tänk på att inte spamma ner dem genom att använda samma nyckelord i varje underrubrik på sidan. Rubriker ska spegla innehållet och hjälpa läsaren att lättare ta till sig informationen. Google använder användarvänlighet (direkt och indirekt) för att rankar sidor, och rubriker är kritiska för att skapa en bra användarupplevelse. Många besökare orkar inte läsa långa texter när de letar information och skummar istället igenom texten och då är rubrikerna väldigt effektiva för att snabbt ta till sig informationen som läsare.

Exakta nyckelord har lägre betydelse idag för rankingen än var det tidigare har haft. Google är bättre på att förstå innehåll, synonymer och relaterade termer. Istället ökar användarvänlighet i betydelse liksom att lyckas besvara användarnas frågor och hjälpa dem att hitta rätt information. Så använd gärna synonymer och ett varierat språkbruk är du skriver för webben, och även när du sätter dina rubriker.

Skriv rubriken först när texten är klar

Ett bra tips är att skriva rubriker och underrubriker till din text först när den är klar. Då vet du exakt vad texten handlar om och kan placera rubriker på ett så bra sätt som möjligt för att hjälpa läsaren att ta del av innehållet. Sätter du rubriken först när texten är klar så kan du enkelt skriva en rubrik som sammanfattar stycket och hjälper läsaren att lättare ta till sig innehållet. Ofta så utvecklas en text under tiden som du arbetar med den, åt ett eller annat håll. Därför är det bra att även sätta huvudrubriken för texten sist. Det gör det också lättare att skriva en träffsäker rubrik som täcker in det du skriver om.

Tänk på att rubriker är viktigt för att läsaren ska kunna ta del av informationen på din sida på ett förståeligt och snabbt sätt. Är ditt innehåll långt kan en användare skumma igenom dina rubriker och snabbare hitta den information hen söker efter. Rubrikernas storlek från större till mindre ger en värdefull struktur.

Har du inte använt rubriktaggar på din sajt tidigare så behöver du inte ändra dina gamla rubriker för att lägga till html-elementen. Det fungerar faktiskt lika bra att ha en större fontstorlek på texten som utgör din rubrik. Google ser detta och förstår att det är en rubrik och lägger alltså högst troligt samma vikt vid den som om den hade haft ett H1-element omkring sig. Moz blog har skrivit om detta.

Fler än en H1 på en sida: bra eller dåligt?

Här är en video där Matt Cutts på Google svarar på frågan ”Är det okej att ha flera h1-taggar på en sida”? 

Videon är från 2009 och således före html5-tiden.

Matts Cutts om flera h1-taggar på en sida (från 2009)

Lär dig mer om rubriktaggar

https://yoast.com/headings-use/
http://www.hobo-web.co.uk/headers/