Planerar du att köpa en hemsida idag så är det nästa ett måste att den är responsiv, inte bara på grund av att det är en rankingfaktor som Google använder sig av vid mobilsökningar.

Det finns idag fler än 6,5 miljoner mobilabonnemang med uppkoppling för minst 1 GB datatrafik. Alla surfar idag på nätet via sin mobiltelefon och det här ställer lite andra kvar på din hemsida idag. Idag förväntar sig många användare att hemsidor är mobilanpassade och har du en mindre hemsida eller funderar på att lansera en ny så ska du självklart se till att den är mobilanpassad.

Utbredning av mobila bredbandet

På internetstatistik.se som drivs av Internetstiftelsen i Sverige kan man ta del av utbredningen av det mobila bredbandet i Sverige. Från att ha varit något som inte fanns alls till att bli en tjänst som alla har. Och utvecklingen har gått fort. Precis som vårt sätt att surfa har gått från en dator till en telefon.

Post och telestyrelsen rapporterar (PDF) att det den sista juni 2010 fanns det 800 000 mobilabonnemang där minst 1 gigabyte datatrafik ingick och ett år senare så fanns det helt plötsligt 2,3 miljoner abonnemang. En enorm ökning. Det måste sålts en väldigt massa mobiltelefoner med abonnemang. Det fick ju också väldigt många att besöka hemsidor med sin mobiltelefon, all datatrafik används ju inte till spel och appar.

Vid samma tidpunkt så fanns det 1,9 miljoner mobila bredband som en fristående tjänst enligt internetstatistik.se. Du vet en router som man bara stoppar i vägguttaget så har man bredbandtäckning.

statistik-mobilt-bredband
Urklipp från en skärmdump från denna sida sidan – ökningen av mobila bredband via telefonen har varit enorm sedan år 2006.

6.5 miljoner abonnemang första halvåret 2015

Första halvåret 2015 fanns det 6,5 miljoner mobilabonnemang med en datatrafik på minst 1 gigabyte. För mobila bredband som fristående tjänst fanns det 2,2 miljoner sådana.

Det har skett en enorm ökning av internettillgång via telefonen och många hemsidor har idag 60 procent eller fler besökare till sin hemsida som kommer från en mobiltelefon eller pekplatta. Över 50% är väldigt vanligt. Vi surfar alltså, totalt sett, mer på nätet via en mobiltelefon än via datorn. Och vi överför också mer och mer data i takt med att näten och uppkopplingen blir bättre och bättre.